Táto špenátová polievka patrí k veľmi jednoduchým a rýchlym receptom. Inšpiráciou pre polievku boli chuťové vplyvy Indie, no pri jej príprave sme sa spoliehali na bežné korenie, ktoré pripomína charakteristickú chuť Indie – indické kari, ktoré si určite nájdete doma.
Ingrediencie (na 2 väčšie porcie):
- 500 g mladých špenátových listov
- 1 šalotka
- lyžička indického karí
- 500 ml zeleninového vývaru
- 400 ml kvalitného kokosového mlieka
- olivový olej extra virgin
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- domáce krutóny zo staršieho chleba
Postup:
Na olivovom oleji jemne orestujte na drobno narezanú šalotku. Pridajte špenátové listy, rýchlo ich sparte, osoľte a okoreňte a pridajte aj lyžičku karí. Zalejte zeleninovým vývarom a asi 5 minút varte. Na záver vlejte do polievky kokosové mlieko, dobre zamiešajte, prípadne ešte dochuťte soľou a korením a chvíľu povarte. Polievku nemixujte. Podávajte s domácimi krutónmi.
Ak ste fanúšikmi indickej kuchyne skúste naš recept na čatní (chutney). Obľúbená indická omáčka z ovocia alebo zeleniny má výraznú sladkokyslú, jemne pikantnú chuť. Úlohou čatní je jedlo nielen dochutiť, ale podporiť tráviaci oheň.