Krém z pečených gaštanov s červenou quinou, ligurčekom a batátovým čipsom

Vôňa pečených gaštanov pripomína Vianoce. Využitie gaštanov v kuchyni je však mnohostranné. Pripraviť z nich môžete dezerty, omáčky, plnky alebo polievky. Inšpirujte sa našim receptom na lahodnú polievku – krém z pečených gaštanov s červenou quinou, ligurčekom a batátovým čipsom. 

  • 100 g olivového oleja
  • 100 g červenej cibule
  • 100 g mrkvy
  • 100 g stonkového zeleru
  • 1 bobkový list
  • 1/4 ČL korenia
  • 1 PL soli
  • 1l zeleninového vývaru
  • 300 g gaštanov
  • 300 ml kokos. mlieka
  • 50 g červenej quinoa
  • 20 g ligurčeka
  • 200 g batátov

Gaštany pokvapkáme olivovým olejom, osolíme. Zapečieme v rúre 10 min. pri 180°C. Orestujeme cibuľu a mrkvu. Pridáme stonkový zeler nasekaný na jemno. Podlejeme vývarom, osolíme, okoreníme, pridáme stonky z ligurčeka, prívedieme do varu. Pridáme upečené gaštany a povaríme 15 min.

Polievku rozmixujeme, pridáme kokosové mlieko, prevaríme a dochutíme. Quinou uvaríme v slanej vode a precedíme. Vložíme ju do polievky až pri servírovaní. Batáty očistíme a nakrájame na plátky. Rozložíme na plech, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, pečieme 10 min. pri 200°C. Na záver nasekáme ligurček.

Túto chuťovo výnimočnú a zdraviu prospešnú polievku môžete ochutnať už v utorok 12.12.2023 od 17:30 do 20:00 na našej adventnej vegetariánskej degustačnej večeri