Knedličky:
Sušené huby namočíme do studenej vody na 1 hodinu, vyberieme a necháme na site odkvapkať. Vodu zlejeme (pozor, na dne ostáva z húb drobný piesok) a použijeme do polievky.
Cibuľu nakrájame nadrobno, opečieme na oleji dosklovita. Jačmenné krúpky zalejeme vodou asi 1,5 až 2 cm nad krúpkami, osolíme, okoreníme, pridáme pomleté alebo nadrobno nasekané huby a varíme domäkka. V prípade potreby vodu dolievame. Po dovarení by všetka voda mala byť odparená a krúpy čiastočne rozvarené. Do horúcej zmesi zamiešame 1 PL kukuričného škrobu, muškátový kvet a petržlenovú vňať. Uvarené necháme krátko vychladnúť. Ručne alebo dvoma lyžicami vytvarujeme knedličky, ktoré zľahka obalíme v múke a uvaríme 3 min vo vriacej vode, alebo opečieme na minimálnom množstve oleja na panvici. Podávame 3-4 knedličky na jednu porciu.
Šošovicová polievka:
Šošovicu namočíme 1-2 hod pred varením, zemiaky očistíme, nakrájame a spoločne s očistenou celou cibuľou varíme v mierne osolenej vode (pridáme aj vodu zo sušených húb). Pridáme nové korenie a bobkový list. Do polievky môžeme pridať aj zopár plátkov sušených húb.
Keď je šošovica uvarená, smotanu zamiešame s 1 PL kukuričného škrobu a vlejeme do polievky. Za občasného premiešania dovaríme 5 min. Podľa chuti okyslíme, osolíme.
Hustejšiu konzistenciu polievky dosiahneme, ak odoberieme 1-2 naberačky polievky, rozmixujeme a vrátime späť do hrnca.
Na 4 porcie potrebujeme:
Knedličky:
30 g sušené huby
100 g jačmenné krúpky stredné
2 PL petržlenová vňať
1 PL kukuričný škrob
4 PL hladká celozrnná múka
soľ, čierne mleté korenie, muškátový kvet/orech
Šošovicová polievka:
200 g šošovica suchá drobnozrnná
150 g zemiaky
2 menšie cibule
300 ml smotana na varenie 12% (alebo kyslá, podľa chuti)
1PL kukuričný škrob
1 ks bobkový list
3-4 ks nové celé korenie
soľ, biely ocot alebo citrónová šťava, kôpor alebo petržlenová vňať