Paneer je stredne tvrdý indický syr z plnotučného kravského mlieka. Podľa ajurvédy vnáša tento čerstvý domáci syr do nášho tela kvalitu satvy, to jest kvalitu čistoty, harmónie, dobra a múdrosti. V Indii tento syr nájdete vo veľa druhov jedál, najmä na štýl kari. Jeho pôvod sa datuje až do 16. storočia. Má špecifické vlastnosti: nie je zrejúci, je to mäkký druh syru, nerozpúšťa sa. Paneer sa môže jesť samotný, upravený v jedle, marinovaný do šalátov, či na raňajky. Keďže sa takmer nerozpúšta veľmi sa hodí aj do jedál, ktoré potrebujú dlhšiu dobu prípravy.
Prečo by mal byť paneer súčasťou nášho jedálnička?
- Je zdrojom kvalitných proteínov na posilnenie zubov a kostí.
- Okrem kvalitných proteínov a vápnika obsahuje určité kyseliny, ktoré napomáhajú naštartovaniu procesu pálenia vlastných tukových buniek. Preto sa používa v rozličných diétach na zníženie hmotnosti.
- Tým, že niektoré kyseliny v panýre štartujú metabolizmus pálenia tukov, tak panýr napomáha liečbe srdcových problémov odstraňovaním tukov z artérií a podľa niektorých informácií napomáha liečbe rakoviny.
- Ďalšou výhodou panýru je to, že neobsahuje soľ, alebo ak si ho predsa len prisolíte, tak obsahuje neporovnateľne menej soli, konkrétne sodíka, ako tvrdé syry.
- Je vhodný pre konzumáciu u diabetikov, energia z neho sa uvoľňuje postupne, týmpádom nezvyšuje hladinu cukru v krvi.
Pravidelne ho nájdete v našom týždennom menu.