Dnes si povieme niečo o klíčkoch. Pomaly prichádza jar, kedy by sme mohli pomôcť nášmu telu a dopriať mu malý detox. V predošlom blogu sme písali o pôste a dozvedeli sme sa, že existuje niekoľko druhov pôstu. Najjednoduchší spôsob pôstu je vynechanie potravín z jedálnička, ktoré naše telo ťažko spracováva a to hlavne mastné jedlá, mäso a mäsové výrobky, syry, cukor, tabak a alkohol. V pôstnom období by sme mohli tieto potraviny vymeniť za ľahšie stráviteľné.
Klíčky sú ľahko stráviteľné a výživné, obsahujú množstvo enzýmov, vitamínov a minerálov, ktoré naše telo potrebuje pre správnu funkciu.
Klíčky slúžia ako prvotriedna, nutrične hodnotná potravina. Aj zdanlivo nečinná a mŕtva „hmota“ semienka skrýva v sebe zázračné bohatstvo. Vďaka vode, svetlu a kyslíku, sa v semene prebudí v ňom ukrytý život a ten blahodarne pôsobí v našom organizme.
Klíčky z pohľadu ájurvédy
Z hľadiska ájurvédy hovoríme o práne potrebnej pre náš život. Prána je životná sila, energia, vitalita. Je základom všetkého života, je to energia životnej sily, ktorá naplňuje celý vesmír. Po zjedení klíčkov plných prány sa aktivujú v našom tele procesy obnovy a rastu nových buniek a tkanív, čo spôsobuje práve aktivovaný rast rastliny pri klíčení.
Výhody konzumácie klíčkov
Klíčky nám môžu dopomôcť aj k uzdraveniu niektorých chorôb. A to najmä vtedy, ak je príčinou nedostatok výživných látok – vitamínov (A,C,E, B2, B5, B6, kyselina listová, biotín ), minerálov (vápnik, draslík, fosfor, horčík, mangán, železo) a rôznych stopových prvkov.
- Posilňujú obranyschopnosť organizmu, čím pôsobia preventívne pred rôznymi chorobami.
- Sú zdrojom aktívnych enzýmov, ktoré povzbudzujú narušený a oslabený metabolizmus.
- Obsahujú esenciálne bielkoviny.
- Pomáhajú pri liečení rakoviny, cukrovke, chorobám krvného tlaku, srdca, arterioskleróze a iných civilizačných ochorení.
- Klíčky redukujú obsah alergénov.
- Pomáhajú pri chudnutí (odbúravajú tuky), zrýchľujú metabolizmus.
- Zvyšujú vitalitu.
- Zlepšujú trávenie.
- Pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi.
- Omladzujú bunky.
Pri klíčení prebiehajú procesy, ktoré znižujú obsah tých látok v strave, ktoré spôsobujú tráviace problémy, konkrétne tanín, lepok, lektíny, saponíny. Procesy prebiehajúce pri klíčení, znižujú tiež obsah látok, ktoré znižujú vstrebávanie minerálov a bielkovín z rastlinnej stravy. Výrazne sa tým zvyšuje využiteľnosť klíčkov.
Zaujímavosťou je, že aktiváciou klíčenia sa obsah niektorých enzýmov zvyšuje niekoľko násobne. Napríklad v naklíčených lístkoch ovsa je obsah B2 vyšší o 2000%, obsah kyseliny listovej o 600% a tak by sme mohli dlho pokračovať ďalej.
Vplyv na zdravie má už jedna hrsť klíčkov denne.
Použitie klíčkov
Klíčky sa dajú pridávať do šalátov, rozmixovať do smoothie, posypať na chlieb, pridať do polievky, len tak si zajedať ako hrášok alebo pridať k varenému jedlu. Komu by mohla vadiť jemne škrobová chuť strukovín, môže ich narýchlo opiecť na ghí alebo na oleji, čím získa šťavnato-chrumkavú pochúťku.
Jesť je ich možné po celý rok, ale na jar je prirodzené a v súlade s cyklami prírody dopriať si ich v čo najväčšej miere.
Surové sa môžu jesť iba klíčky fazule mungo a šošovica. Ostatné druhy je potrebné povariť resp. blanšírovať – fazuľa, hrach, sója (3 – 6 minút), obilniny (1 – 2 minúty).
Čo všetko sa dá nakličovať?
Nakličovať vieme takmer všetko – obilie, olejniny, strukoviny. Cícer, horčičné semienka, hrach, jačmeň, lucernu, ľan, mungo fazule, ovos, pohánku, proso, pšenicu, raž, reďkovku, sezam, slnečnicu, sóju, šošovicu (klasická, čierna), tekvicové semená, žeruchu, celé mandle, amarant, sezamové a slnečnicové semená. Fantázii sa medze nekladú, dôležité však je, aby išlo o suché a celé semená, najlepšie v BIO kvalite.
Pri strukovinách si treba dať pozor na červenú šošovicu a fazuľu, tie nenakličujeme. Červená fazuľa obsahuje toxickú látku lektín fytohemaglutinín, preto sa nesmie klíčiť. Červená šošovica je už polená a tak vaše pokusy o naklíčenie vyjdú na zmar.
Ako na klíčkovanie
Úplne na začiatku je najpodstatnejší výber semien. Pozor na semená kupované v záhradkárstve, tieto môžu byť namorené pre rýchlejší rast, preto je lepšie kupovať semená v potravinách, ideálne z poslednej úrody.
- Semená je potrebné namočiť do vody na približne 4 – 12 hodín.
- Potom ich prepláchnuť pod tečúcou vlažnou (nie teplou! ani príliš studenou vodou).
- Na rast potrebujú kúsok starostlivosti, záleží však od semien ktoré sme si vybrali. Semená je potrebné premývať cca 2-3x denne v jemne vlažnej vode (ideálne izbová teplota, aby sa neprerušili teplotné podmienky klíčenia).
- V priebehu 2-3 dni sú klíčky jedlé, závisí samozrejme od teploty v byte a druhu klíčených semien.
Klíčky nesmú byť vystavené priamemu slnečnému žiareniu, musia mať dostatok vlahy a kyslíka a optimálnu teplotu (najlepšie 18-21 stupňov). Pozor na priveľa vlahy – môže spôsobiť plesnivenie. Pred konzumovaním klíčky opäť prepláchneme. V chladničke vydržia 3 – 4 dni, ale čím skôr ich konzumujeme, tým lepšie.
Akú nádobu použiť na klíčenie?
Klíčiť semená je možné na site, gáze, v obrátenom zaváracom pohári. Na naklíčenie si môžeme vybrať aj z rôznych naklíčovacích misiek od plastovej, cez sklenené, alebo hlinené. Môžeme si vybrať podľa svojich preferencií.
NÁŠ TIP: Na naklíčenie, môžete použiť aj kartónové obaly od vajec.
Hlad je najlepší kuchár
Možno Vám víri myšlienka v hlave, ako sa k nám dostala táto metóda nakličovania, ktorá je čoraz viac a viac populárna. Nakličovanie začalo, podľa starej čínskej povesti v Číne pred päťtisíc rokmi. Námorníci, ktorých návrat z plavby sa predĺžil, objavili posledné zásoby jedla – navlhnuté bôby, ktoré začínali klíčiť. Z núdze začali jesť tieto klíčiace bôby a zistili, že sú nielen chutné ale ich zoslabnutým telám dodali novú vitalitu. Postupne sa klíčky začali používať aj na liečenie rôznych kožných a tráviacich ťažkostí, ale aj pri ochoreniach a bolestiach svalov.
O klíčkovaní na záver
Ako sme spomínali na začiatku, práve teraz je najvhodnejší čas vyskúšať klíčky. Začína jar, telo si samo žiada očistu a životodarnú „šťavu“. Klíčkami pomáhame prečisťovaniu a čo je dôležité, telo získava čistú energiu, ktorú potrebujeme pri prekonávaní jarnej únavy. Pridajte si ich do vášho jedálnička a vyskúšajte sami na sebe ako bude reagovať vaše telo. Upozorňujeme, že klíčky sú naozaj chutné a môže dôjsť k závislosti na nich :). Preto si medzi ne pridajte aj iné druhy potravín, aby ste prijímali vyváženú stravu. Takže hor sa do klíčenia a dobrú chuť želáme :). Skúsenosti môžete zdieľať aj na našom FB.
Recept na použitie klíčkov v kuchyni nájdete aj v našej e-knihe Pôstne RAJ recepty.