Nápoje a jedlá na vnútorné ochladenie

Leto – Pitta dóša – oheň a voda. Ajurvéda vníma celý kozmos, ako aj každého jednotlivca ako kombináciu piatich základných živlov (priestor, vzduch, oheň, voda a zem), ktoré majú svoje vlastnosti a prejav. Podľa toho, ktoré živly prevládajú v substanciách, ajurvéda definuje tri základne energie, tzv. dóše – Váta, Pitta a Kapha. Spoznávame ich všade okolo seba – vo vlastnom tele, v orgánoch, v našich emóciách, v jedle, nápojoch. Ich energia sa prejavuje aj v ročných obdobiach a denných či nočných hodinách.

Nemusíme ísť hlboko do teórie o energiách, stačí si uvedomiť niektoré vlastnosti a súvislosti na príklade. Podľa ajurvédy je leto obdobie, kedy prevláda Pitta dóša. Leto je charakteristické dlhými dňami, teplým, až horúcim počasím, častými dažďami alebo búrkami z tepla a to je prejav živla ohňa a vody. V ľudskom tele má Pitta na starosti najmä metabolizmus, trávenie, teplotu tela, kvalitu pokožky, zrakové vnímanie, na mentálnej úrovni inteligenciu, chápanie. Keď sa zamyslíme nad tým, aké sú najčastejšie letné choroby, spojí sa nám to práve s orgánmi, kde sídli Pitta. Žalúdočné ťažkosti alebo hnačku častokrát pripisujeme jedlu, ktoré v lete rýchlejšie podlieha skaze. V skutočnosti za tým môže byť prehriaty organizmus, nahromadený vnútorný oheň, ktorý sa pýta von. Iný príklad môže byť žihľavka, alergia prejavujúca sa na pokožke, rôzne vyrážky. Spálenie od slnka je tiež dôsledkom toho, že Pitta sídliaca v pokožke nestíha spracovať žiariace slnko. Hromadia sa rovnaké vlastnosti a prejavom je narušené sídlo Pitty. V lete je podľa ajurvédy hlavným cieľom harmonizovať Pitta dóšu, ochladzovať a hydratovať organizmus. Ochladzovať neznamená piť ľadové nápoje. Ľadové nápoje a jedlá narúšajú a tlmia tráviaci oheň a zhoršujú vylučovanie toxínov z tela.

CHLADIVÝ VERZUS HREJIVÝ

Ajurvéda pripisuje potravinám 6 základných chutí, a posudzuje ich aj z toho hľadiska, aký majú vplyv na organizmus pri trávení – či chladivý, alebo hrejivý. Chladivý efekt má kokos. Preto sa v trópoch pije šťava z čerstvého kokosu a kokosový olej sa odporúča najmä na leto. Mlieko a mliečne výrobky majú tiež chladivý účinok. Naopak, škorica, klinček, zázvor sú typické korenia s hrejivým účinkom a spájajú sa u nás s Vianocami a zimným obdobím. Na harmonizovanie Pitty v tele sú vhodné potraviny s chladivým účinkom sladkej, horkej a trpkej chute. Slaná, kyslá a štipľavá chuť Pittu zvyšuje, a preto si treba dávať pozor na konzumované množstvo.

NÁPOJE NA VNÚTORNÉ OCHLADENIE

  • Prevarená voda izbovej teploty s kúskami limetky alebo citróna (obe podporujú trávenie), s mätou, ktorá má ochladzujúce účinky. Ak chcete, pridajte trochu kokosového cukru.
  • Na zníženie vnútorného tepla, upokojenie mysle a naštartovanie správneho trávenia je výborný KKF čaj. V rovnakom pomere zmiešajte semená koriandra, rímskej rasce, fenikla. 1 ČL KKF zmesi zalejte s 200 – 250 ml horúcej vody, prikryte a lúhujte 10 min. Vlažný čaj popíjajte počas dňa. Bylinkové čaje pripravené z mäty, fenikla, sladkého drievka alebo ruže majú ochladzujúce účinky na naše telo.
  • Letné sladké Lassi.

Nezabudnite, že počas jedla sú vhodné len malé dúšky vody izbovej teploty. Veľké množstvo vody pred jedlom alebo po jedle rozriedi tráviace šťavy a spomalí trávenie. Pozor – alkohol Pittu zvyšuje! Preto opatrne pri grilovačkách, rodinných a iných stretávkach a oslavách. Alkohol sa určite nehodí k obedu, keď je slnko (oheň) najvyššie.

POTRAVINY NA VNÚTORNÉ OCHLADENIE

Aká je vhodná strava v lete? Nákupný košík by mal obsahovať najmä lokálne sezónne potraviny. V lete je dostatočný výber ovocia a zeleniny. Varená, dusená alebo inak tepelne spracovaná zelenina je ľahšie stráviteľná ako porcia čerstvého namiešaného šalátu. Pamätajte si: Znakom kvalitného obeda / večere je, že sa nasýtite, ale nie ste vyčerpaní.

LETNÝ NÁKUPNÝ KOŠÍK

  • Horká a trpká zelenina: cuketa, brokolica, zelená listová zelenina, zeler, zelené fazuľky, koriander (vňať), uhorka, fenikel, letné druhy tekvice, cvikla, kukurica, mangold.
  • Sladké aj zvieravé ovocie: melóny, broskyne, slivky, jablká, bobuľové ovocie, hrozno, granátové jablko, datle.
  • Ľahké obilniny: quinoa, biela basmati ryža, jačmeň.
  • Chladivé bylinky a koreniny: celý fenikel, koriander, kardamóm, mäta, kurkuma, šťava z aloe vera, ružová voda.
  • Studené a ľahké bielkoviny: biela fazuľa, cícer, mungo fazuľky, hrášok, tofu, chudé biele mäso, ryby (ak nie ste vegetariáni).
  • Potraviny s menším obsahom tukov: avokádo, strúhaný kokos, kokosový olej a mlieko (pokiaľ nie ste alergickí na laktózu alebo mliečne bielkoviny), kozí syr, ghí maslo, domáci alebo čerstvý jogurt.