Vyprážaná hliva:
Ľanové semienka zalejeme na 10 min vodou. Rozmixujeme a v pomere 1:4 použijeme ako náhradu vajíčka pri obaľovaní. Ak je zmes veľmi hustá, rozriedime ju vodou alebo mliekom. Hlivu rozdelíme a obvaríme v osolenej vode alebo mlieku cca 3-4 min. Necháme odkvapkať. Obalíme najskôr v hladkej múke, potom v rozmixovanom ľane a nakoniec v strúhanke. Vypražíme v oleji, servírujeme so šalátom, dekorujeme listovými šalátmi a citrónom.
Zemiakový šalát:
Zemiaky na šalát uvaríme v šupke, očistíme a pretlačíme cez koliesko, alebo nakrájame na kocky.
Na rovnaké kúsky nakrájame aj mrkvu. Spolu s nadrobno nakrájanou cibuľou uvaríme v mierne osolenej vode domäkka. Uvaríme klasický sladkokyslý nálev a zalejeme nakrájanú zmes množstvom, ktoré predpokladáme, že zemiaky vsiaknu. Ideálne je zmes na noc nechať v chladničke. Prípadnú prebytočnú tekutinu odkvapkáme cez sito. Cviklu nakrájame na rovnakú veľkosť ako mrkvu a zemiaky, primiešame do šalátu spoločne s jogurtom a olejom. Podľa chuti osolíme, prípadne prisladíme, ak je jogurt viac kyslý.
Na 4 porcie potrebujeme:
Vyprážaná hliva:
600 g hliva ustricová
200 ml mlieko
3 PL ľanové semienka
12-15 PL voda
100g hl. celozrnná múka
200 g strúhanka/drvené kukuričné lupienky
soľ, olej na vyprážanie
Zemiakový šalát:
600 g zemiaky šalátové
50 g cibuľa
50 g mrkva
100 g červená repa varená/sterilizovaná
200 ml sladkokyslý nálev s bielym octom
250 ml smotanový jogurt hustý
2 PL olej slnečnicový alebo ľanový, za studena lisovaný
soľ, čierne mleté korenie, hnedý cukor
limetka
listový šalát