Úryvok z knihy Petra Ševčoviča „Z kuchyne starého Prešporka“
Synček môj, sokolík slovenský, jediný a drahý, bojím sa o Teba, keď študuješ v tom hriešnom Prešporku. Časy sú hrozivé, rodnú reč Slovači všade od úst odtŕhajú. Verím, že zlu čelíš a nemondokuješ. Všeličo sa na fare dopočujeme. Aj o Tebe a Tvojich vzácnych pánoch profesoroch, pozdraviť ich nezabudni. Študentský život je isto veselý. Vraj si sa bol vybúriť u dajakej Šeneloty, aj u akejsi Fraulízy, ba aj v maďarónskom dome, ktorý spravuje voľajaká Dežierži. Ak hej, nuž aj v takýchto ustanovizniach nevyhnutných pre mladosť dodržiavaj prikázania Boha nášho jediného. Nepošleme Ti peniaze, ktoré od nás pýtaš, sami nazvyš nemáme. Cez pôst možno jesť lacno, hoci strava je drahá. Tvoj otec vie svoje, tiež študoval v Prešporku. Odkazuje Ti, že máš striedmo jesť jedlá, ktoré Ti nespenia krv k hriechu a upokoja dušu, najmä ak si ich sám navaríš. On sa cez štúdiá naučil od domácej variť prešporské šuferle a všetci sme si na našej skromnej fare toto jedlo obľúbili. Navar toto kresťanské jedlo sebe i svojim spolužiakom. Chlap, ktorý sa chce v živote dobre najesť, musí si vedieť navariť, lebo nie každú dievku mať súco vychová do koča aj do voza.
Prešporské šuferle a perky
V šupke si uvar, synček môj, kilo žltučkých zemiakov, obieľ ich a postrúhaj na jemnom strúhadle. Nasyp na ne štvrť kila krupičkovej múky, pridaj vajce, posoľ a vymies z toho cesto, ktoré sa nelepí. Uváľaj z neho guľu, rozrež ju na osem častí a na pomúčenej doske ušúľaj z každej hada. Pokrájaj hady na drobné kúštiky, dlaňou sprav z každého šúľanec a tieto šuferle hádž do vriacej osolenej vody. Uvarené kúsky cesta po chvíli vyplávu na povrch, vyber ich deravou lyžicou a prelož odkvapkať na sito. Zo sita ich presyp do misy s polievkovou lyžicou oleja a premiešaj, aby sa nezlepili. Omastené šuferle môžeš:
- zmiešať s postrúhaným oštiepkom a posypať upraženou cibuľkou;
- zmiešať s upraženou krupicou alebo pomletým makom, pocukrovať a omastiť maslom;
- zmiešať s pomletými orechmi, pomastiť maslom a osladiť medom;
- zmiešať s podusenou kyslou kapustou, posypať na masle upraženou cibuľkou a mimo pôstu aj slaninkovými oškvarčekmi;*
- zmiešať s dusenou sladkou kapustou, omastiť, osladiť medom a okoreniť škoricou;
- zmiešať s dusenou sladkou kapustou, osoliť, okoreniť mletým čiernym korením a posypať cibuľkou dočervena upraženou na masle;
- zmiešať s tvarohom, omastiť maslom a posypať posekaným kôprom.
Vidíš, koľko jedál si vieš pripraviť, ak sa naučíš jediný kuchársky fígeľ?
Synku môj radostný, noc čo noc ma kvária sny, že sa mi v tom Prešporku popsuješ a odnárodníš.
___
*Vegetariáni si obvykle nahradia oškvarky opečeným celerom – pozn. red.
___
Zdravé recepty vhodné počas pôstu
Stiahnite si brožúru „Pôstne RAJ recepty“. Originálne, chuťovo vyladené zdravé vegetariánske recepty, vhodné nielen počas pôstu.
Brožúrka obsahuje 6 pôstnych receptov a 3 extra prílohy receptov na:
- Nakladané citróny s morskou soľou, pre použitie k príprave dusených a pečených zeleninových a strukovinových jedál, na dochutenie šalátov, ryže, kuskusu či bulguru
- Garam masala, špeciálna zmes korenia bohato využívaná v Indii
- Agni čaj na spaľovanie toxínov
Prihláste sa na odber noviniek (dolu). My Vám pošleme kompletnú brožúru zdravých vegetariánskych receptov.