V lete je podľa ajurvédy hlavným cieľom harmonizovať Pitta dóšu, ochladzovať a hydratovať organizmus. Ochladzovať neznamená piť ľadové nápoje. Ľadové nápoje a jedlá narúšajú a tlmia tráviaci oheň a zhoršujú vylučovanie toxínov z tela. Do svojho letného nápojového lístka zaraďte nápoje na vnútorné ochladenie.
Prevarená voda s limetkou
Prevarená voda izbovej teploty s kúskami limetky alebo citróna (obe podporujú trávenie) a s mätou, ktorá má ochladzujúce účinky. Ak chcete, pridajte trochu kokosového cukru.
KKF čaj
Na zníženie vnútorného tepla, upokojenie mysle a naštartovanie správneho trávenia je výborný KKF čaj. V rovnakom pomere zmiešajte semená koriandra, rímskej rasce (kmínu) a fenikla. 1 ČL KKF zmesi zalejte 200 – 250 ml horúcej vody, prikryte a lúhujte 10 minút. Vlažný čaj popíjajte počas dňa.
Bylinkové čaje
Bylinkové čaje pripravené z mäty, fenikla, sladkého drievka alebo ruže majú ochladzujúce účinky na naše telo.
Letné lassi
Nápoj z jogurtu, vody a aromatických korenín.
Sladké lassi si pripravíte rozmixovaním nasledovných surovín:
- 1 hrnček jogurtu
- 1 hrnček prevarenej vody izbovej teploty
- Štipka mletého kardamónu
- 4 – 6 lístkov čerstvej mäty
- ½ ČL datľového sirupu
Na prípravu ozviežujúceho slaného lassi rozmixujte nasledovné suroviny:
- 1 hrnček jogurtu
- 1 hrnček prevarenej vody izbovej teploty
- štipku rímskej rasce a soli
Nezabudnite, že počas jedla sú vhodné len malé dúšky vody izbovej teploty. Veľké množstvo vody pred jedlom alebo po jedle rozriedi tráviace šťavy a spomalí trávenie. Pozor – alkohol zvyšuje Pittu, a preto by sme s ním mali byť na grilovačkách a iných stretnutiach a oslavách opatrní. Alkohol sa určite nehodí k obedu, kedy je slnko (oheň) najvyššie.