Jarné obdobie prináša živú atmosféru a túžbu po sviežosti a lahodných chutiach. Pre tých, ktorí uprednostňujú vegánsku stravu, je však niekedy ťažké nájsť vhodné recepty, ktoré spájajú sezónnu zeleninu s bohatou chuťou. Našťastie, máme pre vás recept na dokonalú jarnú pochúťku – vegánske jarné rolky s tofu a čerstvou zeleninou!
Tieto rolky sú plné chuti vďaka zdravým ingredienciám a vyváženým kombináciám. Zelenina dodáva sviežosť a textúru, zatiaľ čo tofu pridáva bielkoviny a plnosť. Doplnené pyré z opečenej mrkvy a lahodnou teriyaki omáčkou vytvárajú nezabudnuteľnú kombináciu, ktorá vás zaručene očarí.
Pripraviť tieto jarné rolky je zaujímavý proces, ktorý môžete zdieľať s priateľmi a rodinou. Nižšie nájdete kompletný recept spolu s postupom, ktorý vám krok za krokom ukáže, ako pripraviť túto lahodnú vegánsku pochúťku.
Ingrediencie (na 4 porcie):
ROLKA
- Ryžový papier / Balenie
- Udené tofu 200g
- Mrkva 200g
- Kapusta červená 200g
- Pak Choy 200g
Pyré
- Mrkva 600g
- Mlieko kokosové 200ml
- Zázvor 50g
- Voda 0,2l
Omáčka
- Cukor 80g
- Omáčka sojová 200ml
- Ocet jablčný 40ml
- Cesnak čerstvý 10g
- Zázvor 30g
- Čili / kus
- Voda 100ml
- Škrob 40g
Dekor
- Arašidy 20g
- Sezam 5g
- Koriander 20g
Postup:
- Zeleninu na plnku si očistíme, umyjeme a nakrájame na stroji alebo ručne na tenké pásiky. Zeleninu si orestujeme 1-2 minúty na olivovom oleji, aby ostala chrumkavá, dochutíme ju trochou soli a korením. Údené tofu si opečieme na panvici do chrumkava a potom marinujeme v sójovej omáčke.
- Takto pripravenú zmes si zmiešame a naplníme do rolky. Ryžový papier jemne namočte vodou. Na pripravený papier položte zeleninu a tofu. Papier zložte a zabaľte tak, aby mal tvar jarnej rolky. Poskladanú jarnú rolku môžete navyše opiecť na oleji. Kraje rolky odrežte / zarovnajte a prekrojte na dve polovice.
- Ako náhradu ryžového papiera môžete použiť lístkové cesto, ktoré si vyvaľkáme na tenko, vykrojíme si pohárom, naplníme, zrolujeme a potrieme rastlinným tukom a pečieme do zlata pri 170°C.
- Pyré: Opečieme na oleji nakrájanú mrkvu do zlata, pridáme očistený zázvor nasekaný na jemno a kari korenie. Zalejeme kokosovým mliekom a dochutíme. Varíme maximálne 15 minút a rozmixujeme do hladka. Tekutinu si pred mixovaním odlejeme zvlášť a postupne prilievame.
- Omáčka: Z cukru si spravíme karamel. Pridáme nasekaný cesnak, čili a zázvor. Zalejeme sójovou omáčkou a necháme zredukovať, potom pridáme časť vody a varíme ďalej. Dochutíme soľou, korením a jablčným octom. Zahustíme škrobom a prevaríme všetko spolu.
- Arašidy si opečieme na sucho a rozdrvíme. Na dekoráciu použijeme arašidy, čerstvý koriander a sezam.
Skúste túto vegánsku pochúťku a užite si bohaté chute plné zdravia a harmónie!