Vegánske jarné rolky s tofu a čerstvou zeleninou

Jarné obdobie prináša živú atmosféru a túžbu po sviežosti a lahodných chutiach. Pre tých, ktorí uprednostňujú vegánsku stravu, je však niekedy ťažké nájsť vhodné recepty, ktoré spájajú sezónnu zeleninu s bohatou chuťou. Našťastie, máme pre vás recept na dokonalú jarnú pochúťku – vegánske jarné rolky s tofu a čerstvou zeleninou!

Tieto rolky sú plné chuti vďaka zdravým ingredienciám a vyváženým kombináciám. Zelenina dodáva sviežosť a textúru, zatiaľ čo tofu pridáva bielkoviny a plnosť. Doplnené pyré z opečenej mrkvy a lahodnou teriyaki omáčkou vytvárajú nezabudnuteľnú kombináciu, ktorá vás zaručene očarí.

Pripraviť tieto jarné rolky je zaujímavý proces, ktorý môžete zdieľať s priateľmi a rodinou. Nižšie nájdete kompletný recept spolu s postupom, ktorý vám krok za krokom ukáže, ako pripraviť túto lahodnú vegánsku pochúťku.

Ingrediencie (na 4 porcie):

ROLKA

  • Ryžový papier / Balenie
  • Udené tofu 200g
  • Mrkva 200g
  • Kapusta červená 200g
  • Pak Choy 200g

Pyré

  • Mrkva 600g
  • Mlieko kokosové 200ml
  • Zázvor 50g
  • Voda 0,2l

Omáčka

  • Cukor 80g
  • Omáčka sojová 200ml
  • Ocet jablčný 40ml
  • Cesnak čerstvý 10g
  • Zázvor 30g
  • Čili / kus
  • Voda 100ml
  • Škrob 40g

Dekor

  • Arašidy 20g
  • Sezam 5g
  • Koriander 20g

Postup:

  • Zeleninu na plnku si očistíme, umyjeme a nakrájame na stroji alebo ručne na tenké pásiky. Zeleninu si orestujeme 1-2 minúty na olivovom oleji, aby ostala chrumkavá, dochutíme ju trochou soli a korením. Údené tofu si opečieme na panvici do chrumkava a potom marinujeme v sójovej omáčke.
  • Takto pripravenú zmes si zmiešame a naplníme do rolky. Ryžový papier jemne namočte vodou. Na pripravený papier položte zeleninu a tofu. Papier zložte a zabaľte tak, aby mal tvar jarnej rolky. Poskladanú jarnú rolku môžete navyše opiecť na oleji. Kraje rolky odrežte / zarovnajte a prekrojte na dve polovice.
  • Ako náhradu ryžového papiera môžete použiť lístkové cesto, ktoré si vyvaľkáme na tenko, vykrojíme si pohárom, naplníme, zrolujeme a potrieme rastlinným tukom a pečieme do zlata pri 170°C.
  • Pyré: Opečieme na oleji nakrájanú mrkvu do zlata, pridáme očistený zázvor nasekaný na jemno a kari korenie. Zalejeme kokosovým mliekom a dochutíme. Varíme maximálne 15 minút a rozmixujeme do hladka. Tekutinu si pred mixovaním odlejeme zvlášť a postupne prilievame.
  • Omáčka: Z cukru si spravíme karamel. Pridáme nasekaný cesnak, čili a zázvor. Zalejeme sójovou omáčkou a necháme zredukovať, potom pridáme časť vody a varíme ďalej. Dochutíme soľou, korením a jablčným octom. Zahustíme škrobom a prevaríme všetko spolu.
  • Arašidy si opečieme na sucho a rozdrvíme. Na dekoráciu použijeme arašidy, čerstvý koriander a sezam.

Skúste túto vegánsku pochúťku a užite si bohaté chute plné zdravia a harmónie!