Vyprážané tofu s vločkami riasy nori:
Ľanové semienka zalejeme na 10 min vodou. Rozmixujeme a v pomere 1:4 použijeme ako náhradu vajíčka pri obaľovaní. Ak je zmes veľmi hustá, rozriedime ju vodou alebo mliekom. Riasy nori opečieme krátko (3-5 sekúnd z každej strany nasucho nad plameňom alebo na rozpálenej panvici, aby sa dali ľahko rozdrobiť rukami alebo v mažiari).
Tofu nakrájame na plátky, obalíme v múke s riasou, potom v rozmixovanom ľane a nakoniec v strúhanke. Vypražíme v oleji, podávame so šalátom, dekorujeme listovými šalátmi a limetkou.
Zemiakový šalát so sójovou majonézou, jablkom a zelerom:
Zemiaky na šalát uvaríme v šupke, očistíme a pretlačíme cez koliesko, alebo nakrájame na kocky.
Na rovnaké kúsky nakrájame aj mrkvu, zeler a spolu s nadrobno nakrájanou cibuľou uvaríme v mierne osolenej vode domäkka. Uvaríme klasický sladkokyslý nálev a zalejeme nakrájanú zmes množstvom, ktoré predpokladáme, že zemiaky vsiaknu. Ideálne je zmes nechať v chladničke na 4-6 hodín, občas premiešať. Prípadnú prebytočnú tekutinu necháme odkvapkať cez sito. Jablko očistíme, nakrájame na rovnakú veľkosť ako mrkvu a zemiaky, primiešame do šalátu spoločne s majonézou. Podľa chuti osolíme, okoreníme.
Na 4 porcie potrebujeme:
Vyprážané tofu s vločkami riasy nori:
600 g tofu natural
3 PL ľanové semienka
12-15 PL voda
100 g hl. celozrnná múka
200 g strúhanka
1 plátok riasa suši/nori
soľ, olej na vyprážanie
Zemiakový šalát so sójovou majonézou, jablkom a zelerom:
600 g zemiaky šalátové
50 g cibuľa
50 g mrkva
50 g zeler
1 menšie jablko
200 ml sladkokyslý nálev s bielym octom
250 ml sojová majonéza
soľ, čierne mleté korenie
citrón
listový šalát